ΕΥΚΟΛΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ 3 ΣΤΡΩΣΕΙΣ

Σας είχα υποσχεθεί την συνταγή για την σοκολατένια τούρτα σοκολάτας που κάνουμε με τα παιδιά και να’τη!

 

 

Υλικά:

Για το κέικ:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες καστανή ζάχαρη & 1 1/2 κούπα άχνη
  • 1 1/2 κούπα κακάο
  • 3 φακελάκια άρωμα βανίλιας
  • 1 κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ σόδα
  • 5 μεσαία αυγά
  • 1 1/2 κούπα ξινόγαλα
  • 1 1/4 κούπα καυτό νερό

Για  τη Γκανάς:

  • 625γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 625γρ. κρέμα γάλακτος

 

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

  • 3/4 κούπας νερό
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για τη γκανάς:

  • Κόβω την κουβερτούρα σε όσο μικρότερα κομμάτια μπορώ και τη βάζω σε ένα ευρύχωρο μπολ
  • Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος (δεν θέλουμε να βράσει, απλά να ζεσταθεί καλά)
  • Ρίχνω πάνω στην κομμένη κουβερτούρα τη ζεστή κρέμα και ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  • Αφήνω τη γκανάς να κρυώσει εντελώς στον πάγκο. Αν έχει πολλή ζέστη ή αν βιάζομαι τη βάζω στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί. Συνήθως 1-2 ώρες είναι αρκετές αλλά πρέπει να θυμάστε να την ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημ. 1: Όταν θέλω να συναρμολογήσω την ίδια μέρα την τούρτα ξεκινάω από τη γκανάς ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί

Σημ. 2: Αφού κρυώσει η γκανάς μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως έχει ή να τη χτυπήσουμε για λίγο στο μίξερ για να αφρατέψει

 

Για τις στρώσεις κέικ:

  • Ξεκινάω αναμειγνύοντας όλα τα στερεά υλικά στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ
  • Συνεχίζω με τα υγρά  (εδώ αυξάνω την ταχύτητα του μίξερ σιγά σιγά) και αφήνοντας τελευταίο το ζεστό νερό
  • Μοιράζω το μείγμα σε 3 στργγυλά ταψάκια (καλά βουτυρωμένα) και τα ψήνω για 35′ στους 160° στον αέρα (ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα – το γνωστό κόλπο!)
  • Μόλις βγουν από το φούρνο τα αφήνω για 5′ στη φόρμα και στη συνέχεια τα βγάζω και τα τοποθετώ σε σχάρα για να κρυώσουν καλά

Για το σιρόπι:

  • Ζεσταίνω τα υλικά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
  • Αφήνω να βράσει για 2 λεπτά αφού εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες και το βγάζω από τη φωτιά

 

Συναρμολόγηση:

  • Ξεκινάω διαδοχικά να βάζω μία στρώση κέικ, σιρόπι (το αλείφω με το πινέλο της κουζίνας μέχρι να βραχεί καλά αλλά όχι υπερβολικά!), γκανάς κ.ο.κ
  • Αφού βάλω την τελευταία στρώση κέικ αρχίζω να καλύπτω την κορυφή αλλά και τα πλάγια με την υπόλοιπη γκανάς χρησιμοποιώντας την σπάτουλα από σιλικόνη
  • Στολίζω με πουράκια γυρω γύρω και κουφετάκια στην κορυφή

Έτοιμη!

 

 

 

2 Comments

  • Marianna Isari March 22, 2021 at 5:18 pm

    Τέλεια φαίνεται η συνταγή! Ευχαριστούμε!
    Σκεύτομαι σε κάθε στρώση να βάλω και λίγη χειροποίητη αλμυρή καραμέλα βουτύρου θα είναι υπερβολή λες;

    Reply
  • Marianna Isari March 22, 2021 at 11:44 pm

    τα ταψάκια τι διάμετρο έχουν;

    Reply

Leave a Comment