Ζουμερό κέικ λεμονιού

Το αγαπημένο μου κέικ λεμονιού που βασίζεται στην συνταγή για παντεσπάνι και ταιριάζει τέλεια με ένα ζεστό τσάι!

Υλικά για 1 κέικ ή 12 muffins:

Το παντεσπάνι θέλει η μάζα των βασικών συστατικών (αυγά, αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη) να είναι ίδια οπότε το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε ζυγίζοντας τα αυγά και να πράξετε αναλόγως για τα υπόλοιπα υλικά.

  • 3 μέσαια αυγά (περίπου 180γρ)
  • Φαρίνα (περίπου 180γρ)
  • Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 180γρ)
  • Καστανή ζάχαρη (περίπου 180γρ)
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 βανίλια – ιδανικά με άρωμα λεμόνι

 

Για το ελαφρύ σιρόπι:

  • 3 κ.σ χυμό λεμόνι (ή λεμόνι αραιωμένο με νερό αν προτιμάτε λιγότερο έντονη γεύση
  • 1 κ.σ άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
  • Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά
  • Κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζουμε με το αλεύρι, το ξύσμα και τη βανίλια
  • Ψήνουμε στους 180º (αντιστάσεις ή 160º  με αέρα) για περίπου 30 λεπτά για τα muffins και 40 λεπτά για το κέικ
  • Αναμειγνύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε ομοιόμορφα το κέικ όσο είναι ακόμα ζεστό.
    • Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε περισσότερη άχνη (με το μάτι μέχρι να δούμε ότι το μείγμα γίνεται πηχτό, να περιμένουμε να κρυώσει το κέικ και να αξιοποιήσουμε το μείγμα ως γλάσσο.

 

 

1 Comment

  • Angelina Apostolou December 20, 2020 at 7:12 pm

    Τα φτιάξαμε!! Είναι τέλεια!!! Καλά Χριστούγεννα!

    Reply

Leave a Comment