Το αγαπημένο μου κέικ λεμονιού που βασίζεται στην συνταγή για παντεσπάνι και ταιριάζει τέλεια με ένα ζεστό τσάι!
Υλικά για 1 κέικ ή 12 muffins:
Το παντεσπάνι θέλει η μάζα των βασικών συστατικών (αυγά, αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη) να είναι ίδια οπότε το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε ζυγίζοντας τα αυγά και να πράξετε αναλόγως για τα υπόλοιπα υλικά.
- 3 μέσαια αυγά (περίπου 180γρ)
- Φαρίνα (περίπου 180γρ)
- Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 180γρ)
- Καστανή ζάχαρη (περίπου 180γρ)
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1 βανίλια – ιδανικά με άρωμα λεμόνι
Για το ελαφρύ σιρόπι:
- 3 κ.σ χυμό λεμόνι (ή λεμόνι αραιωμένο με νερό αν προτιμάτε λιγότερο έντονη γεύση
- 1 κ.σ άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
- Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά
- Κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζουμε με το αλεύρι, το ξύσμα και τη βανίλια
- Ψήνουμε στους 180º (αντιστάσεις ή 160º με αέρα) για περίπου 30 λεπτά για τα muffins και 40 λεπτά για το κέικ
- Αναμειγνύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε ομοιόμορφα το κέικ όσο είναι ακόμα ζεστό.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε περισσότερη άχνη (με το μάτι μέχρι να δούμε ότι το μείγμα γίνεται πηχτό, να περιμένουμε να κρυώσει το κέικ και να αξιοποιήσουμε το μείγμα ως γλάσσο.
Τα φτιάξαμε!! Είναι τέλεια!!! Καλά Χριστούγεννα!