Ανάλαφρα πασχαλινά κουλουράκια

Αν θέλετε τα κουλουράκια σας φέτος το Πάσχα να είναι παραδοσιακά μεν, ανάλαφρα δε αυτή η συνταγή νομίζω ότι θα σας αρέσει πολύ!

Συστατικά:

  • 1300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 350 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ παίρνω αυτό)
  • 350 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 μεσαία αυγά
  • 130 ml χυμό πορτοκάλι
  • 40ml γάλα
  • Ξύσμα από 2 μεσαία πορτοκάλια
  • 1 κ.σ baking powder
  • 3/4 κ.γ αμμωνία
  • 2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο για το τέλος

Διαδικασία:

– Ξεκινάμε χτυπώντας καλά στο μίξερ (δυνατή ταχύτητα) το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

– Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα, τη βανίλια και τη μία πρέζα αλάτι

– Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, αναμειγνύουμε το baking powder με το αλεύρι και ξεκινάμε να ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη που μπορεί να δουλευτεί με το χέρι.

– Συνεχίζουμε ζυμώνοντας με το χέρι μέχρι να προσθέσουμε όλο το αλεύρι και να έχουμε μια ζύμη μαλακή, ίσα που να μπορεί να δουλευτεί με το χέρι για τα σχήματα που θέλουμε. Είναι πάντα πιθανό να χρειαστεί να προσθέσετε ακόμα λίγο αλεύρι αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι έντονα συμπαγής.

– Σχηματίζουμε τα κουλουράκια, τα αλείφουμε αν θέλουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 180° στις αντιστάσεις για περίπου 20′ (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι να ροδίσουν.

Σημειώσεις:

– Μιας και η ποσότητα είναι αρκετή μου αρέσει πολύ να ετοιμάζω μικρά και μεγάλα κουλούρια (βγαίνουν περίπου 4 μεγάλα ταψιά), απλά εννοείται ότι τα ψήνω ξεχωριστά – προσαρμόζοντας τον χρόνο ψησίματος.

– Αν το σπίτι είναι πολύ ζεστό τη στιγμή που κάνετε τα κουλουράκια, θα βοηθήσει να βάλετε τη ζύμη για λίγο στο ψυγείο πριν ξεκινήσετε το πλάσιμο.

– Για το Πάσχα τα προτιμώ με άρωμα πορτοκάλι αλλά μέσα στη χρονιά μου αρέσει να πειραματίζομαι και με άλλα αρώματα όπως βανίλια σκέτη, λεμόνι, ακόμα και μαστίχα!

 

Καλή όρεξη!

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment