Πεντανόστιμοι λουκουμάδες

Οι λουκουμάδες ήταν ένα από τα πολλά πράγματα που μαγείρευα με τη γιαγιά μου τα καλοκαίρια στο χωριό. Δυστυχώς ποτέ δεν έγραψα τη συνταγή γιατί πάντα είχα την εξωφρενική πεποίθηση ότι θα κατάφερνα όπως εκείνη να μαγειρεύω “με το μάτι” και να πετυχαίνω την τέλεια γεύση που πετύχαινε πά-ντα με τα πιο απλά υλικά στην ταπεινή, χωριάτικη κουζίνα της.

Οι λουκουμάδες (εκείνη τους έλεγε “τηγανίτες” γιατί τους τηγάνιζε κουταλιά – κουταλιά χωρίς να αγωνιά για το τέλειο σχήμα) ήταν η συνταγή της που είχα πεισμώσει τον τελευταίο καιρό να αναπαράγω και επιτέλους τα κατάφερα! Αν και με μικρές, “σύγχρονες” προσθήκες όπως το άρωμα βανίλιας και η φαρίνα, αυτές οι αναλογίες δίνουν τον τέλειο χυλό και τους πιο ανάλαφρους λουκουμάδες με την ελαστική υφή και τη ροδισμένη όψη.

 

Υλικά για τους λουκουμάδες:

  • 500 γρ. φαρίνα (ιδανικά κοσκινισμένη)
  • 2 1/4 κούπες νερό χλιαρό
  • 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξηρή)
  • 1 κ.σ καστανή ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε έως και 3 ανάλογα με το πόσο γλυκούς θέλετε τους λουκουμάδες. Εγώ προτιμώ να μην γλυκίζουν πολύ για να αναδεικνύονται τα toppings οπότε αρκούμαι στη μία)
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι (πάντα νιώθω ότι το ροζ αλάτι αναδεικνύει καλύτερα τα γλυκά αλλά εννοείται ότι και το απλό, λευκό είναι μια χαρά)

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνω ελαφρά το νερό (σε γυάλινο μπολ στα μικροκύματα συνήθως για ευκολία). Προσθέτω τη ζάχαρη και τη νωπή μαγιά τριμμένη – λιωμένη με το χέρι, ανακατεύω και την αφήνω περίπου 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί
  • Εν τω μεταξύ, κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτω τη βανίλια
  • Ρίχνω το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη στο μπολ και ανακατεύω ζωηρά με τη μαρίζ. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα και δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός ρίχνω το αλάτι και ανακατεύω ξανά
  • Σκεπάζω το μπολ και το αφήνω για 45′ με 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό σημείο
  • Αφού φουσκώσει, ανακατεύω το μείγμα ξανά με τη μαρίζ – αλλά πιο απαλά αυτή τη φορά
  • Τηγανίζω τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν  (υπολογίστε περίπου ένα γεμάτο κ.γ για κάθε λουκουμά)
  • Σερβίρω με μέλι και κανέλα, καρύδια, πραλίνα ή λιωμένη σοκολάτα.

Σημειώσεις:

  • Οι λουκουμάδες σίγουρα δεν “κερδίζουν” σε γεύση από την ωραία όψη αλλά αν θέλετε να καταφέρετε το τέλειο στρογγυλό σχήμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορνέ ζαχαροπλαστικής: θα το γεμίσετε με τον χυλό (καλύτερα να το κάνετε σε 2 ή 3 δόσεις για να μην σας δυσκολέψει στη διαχείρηση), θα το κρατήσετε πάνω από το τηγάνι, θα το πιέζετε μέχρι να βγει ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα γεμάτο κ.γ και θα κόβετε με το ψαλίδι της κουζίνας τον χυλό που έχετε βγάλει για να πέσει στο καυτό λάδι. Για να μην παραζεσταθεί ο χυλός και τρέχει με αποτέλεσμα να χαλάει το σχήμα καλό θα ήταν ενδιάμεσα να τον κρατάτε μακριά από τη ζέστη της κουζίνας – ακόμα και να αξιοποιήσετε το ψυγείο.
  • Εάν προτιμάτε την λιγότερο μπελαλίδικη λύση αρκεί να γεμίζετε ένα κουταλάκι με το χυλό και να τον αδειάζετε και πάλι στο τηγάνι χρησιμοποιόντας ένα δεύτερο κουταλάκι για να το ξεκολλήσετε. Το σχήμα είναι αξιοπρεπέστατο και οι λουκουμάδες έχουν αυτή τη ρουστίκ χάρη που τόσο τους πηγαίνει!

Καλή όρεξη!

 

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment