Εύκολο σπιτικό ψωμί

Ιδού το ψωμί που σας υποσχέθηκα:

Υλικά:

– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ιδανικά κοσκινισμένο  (ή ολικής άλεσης αν το προτιμάτε)
– 300 ml νερό
– 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
– 1 κ.γ ζάχαρη
– 1 κ.γ αλάτι
– Λίγο λάδι
– Λίγο σιμιγδάλι

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνω ελαφρά το μισό νερό (150ml). Θελουμε να είναι χλιαρό και σε καμία περίπτωση καυτό

2. Ρίχνω στο ζεσταμένο νερό τη μαγιά με τη ζάχαρη και την αφήνω να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά

3. Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα ευρύχωρο μπωλ και ανοίγω μια τρύπα στη μέση. Ρίχνω το νερό με τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να νιώσω ότι το νερό έχει κατανεμηθεί σωστά στο μείγμα.

4. Διαλύω το αλάτι στο υπόλοιπο νερό και το προσθέτω συνεχίζοντας το ζύμωμα

5. Όταν δω ότι τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί (συνήθως ζυμώνω για 2-3 λεπτά), καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω το ψωμί για μια ώρα να φουσκώσει. (επειδή η κουζίνα μας είναι αρκετά κρύα, ανοίγω το φούρνο στους 60 βαθμούς για μερικά λεπτά, ίσα ίσα να ζεσταθεί λίγο αλλά τον κλείνω πριν βάλω το ψωμί μέσα!)

6. Μετά το πέρας της μιας ώρας, βγάζω το ζυμάρι και το ζυμώνω ελαφριά και προσεκτικά για να μην διώξω όλο τον αέρα.

7. Σχηματίζω μια μπάλα, την αλείφω με λίγο λάδι, την τοποθετώ σε λαδωμένο ταψάκι και την πασπαλίζω με σιμιγδάλι.

8. Χαραζω λίγο την κορυφή και  ψήνω το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς και για ακόμα 10 στους 200.

Σημειώσεις:

– Αν και η αναλογία νερού – αλευριού πετυχαίνει πάντα έχετε το όψιν ότι για πολλούς λόγους μπορεί να χρειαστεί κάποια φορά να βάλετε λίγο περισσότερο νερό ή αλεύρι. Το σημαντικό είναι να τα βάζετε και τα 2 σταδιακά. Λίγο – λίγο το αλεύρι ή περισσότερο νερό βρέχοντας κάθε φορά τα δάχτυλα. Το ζυμάρι θελουμε να είναι ομογενοποιημένο και οριακά να κολλάει στα δάχτυλα.

– Ανάλογα με το φούρνο σας θα ρυθμίσετε και το χρόνο ψησίματος. Το ζητούμενο είναι το ψωμί να έχει ροδίσει ωραία και όταν το χτυπάμε να κάνει τον χαρακτηριστικό «κούφιο» ήχο.

 

Καλή όρεξη!

Διάβασε ακόμα:

1 Comment

  • Ελενη April 4, 2020 at 11:06 am

    Καλημέρα το ψωμί το ψήνω στους 180 βαθμούς στον αέρα για τα πρώτα 35 λεπτα ??

    Reply

Leave a Comment