Κεφάλαιο αντηλιακή προστασία: Ένα post που πρέπει να διαβάσεις πριν βγεις στον ήλιο!

Το αντηλιακό είναι σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την προστασία των παιδιών μας (και τη δική μας!) το καλοκαίρι και δεν μπορούσα να μην κάνω ένα σχετικό post εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών. Αφού λοιπόν έκανα την έρευνά μου, ζήτησα και από τους ειδικούς της A-Derma να μοιραστούν μαζί μας τους βασικούς κανόνες της προστασίας από τον ήλιο αλλά και μερικές ακόμα πληροφορίες που έχουν προκύψει από την πολυετή μελέτη και την έρευνά τους σχετικά με την αντηλιακή προστασία – και αυτά ακριβώς θα σας πω σήμερα.

Πριν ξεκινήσουμε όμως γρήγορο disclaimer: Με την A-Derma συνεργαζόμαστε για 2 instagram posts σχετικά με το αντηλιακό Protect Kids που δοκίμασα και ξεχώρισα πρόσφατα αλλά το άρθρο αυτό δεν είναι sponsored.  Απλώς με την ευκαιρία της συνεργασίας σκέφτηκα να “εκμεταλλευτώ” την πρόσβαση που μου δόθηκε και να ζητήσω τα φώτα τους για το συγκεκριμένο ζήτημα 🙂

Ο βασικός κανόνας της αντηλιακής προστασίας:

Όλα τα δέρματα είναι 100% εύθραυστα στον ήλιο.

Οι ακτίνες του ήλιου επιτίθενται στο δέρμα και δημιουργούν βλάβες σε πολλαπλά επίπεδα. Το άμεσα ορατό αποτέλεσμα είναι τα ηλιακά εγκαύματα – το “κάψιμο” που γίνεται εύκολα αντιληπτό από την κοκκινίλα και τον πόνο. Δεν είναι μόνο αυτό όμως! Ο ήλιος συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση του δερματικού φραγμού κάνοντας το δέρμα λιγότερο ανθεκτικό ενώ ταυτόχρονα προκαλεί κυτταρικές αλλοιώσεις οι οποίες δεν γίνονται αρχικά εμφανείς αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να μετατραπούν σε πηγή δερματικών παθήσεων και να εξελιχθούν μέχρι και σε καρκίνο του δέρματος. Οι ελεύθερες ρίζες που συχνά ακούμε και διαβάζουμε, η αλλοίωση του DNA και η “τοξικοποίηση” των κυττάρων υποβιβάζουν την υγεία και την ποιότητα του δέρματος ακόμα και αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Οι σωστές πρακτικές για την προστασία από τον ήλιο:

♥ Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις πιο επικίνδυνες ώρες (12:00 – 16:00)

♥ Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο (στην αγορά κυκλοφορούν πλέον ειδικές μπλούζες με αντηλιακή προστασία αλλά και ομπρέλες για το καρότσι για επιπλέον ηλιοπροστασία – συμπληρωματικά πάντα με το αντηλιακό)

♥ Προστατευόμαστε πάντα με τα κατάλληλα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου

♥ Εφαρμόζουμε το αντηλιακό πριν την έκθεση τον ήλιο

♥ Ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες και μετά το μπάνιο, εάν ιδρώσουμε και μετά το σκούπισμα με την πετσέτα.

Και μερικά ακόμη tips που πρέπει να θυμόμαστε:

 • Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό μόνο όταν είμαστε στην παραλία αλλά σε κάθε έκθεσή μας στον ήλιο.
 • Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό όταν είμαστε καθ’ οδόν! Το αυτοκίνητο είναι μια από τις κρυφές παγίδες για μικρούς και μεγάλους που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας.
 • Για την παραλία ή την πισίνα υπάρχουν πλέον αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό – χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τη διαδικασία μόλις βγούμε από το νερό και σκουπιστούμε με την πετσέτα
 • Προσοχή στα σημεία που έχουμε την τάση να ξεχνάμε:
  • παλάμες – χέρια – δάχτυλα
  • το πίσω μέρος του λαιμού
  • αυτιά
  • χείλη (στην αγορά υπάρχουν ειδικά προϊόντα)
  • πατούσα, πέλμα (στην παραλία!) και φτέρνες

Καλό (υπόλοιπο) καλοκαίρι!

 

No Comments

Leave a Comment