Εγκυμοσύνη: Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Καλώς ήρθατε στο αφιέρωμα του MommyStyle.gr στην εγκυμοσύνη! Τις επόμενες μέρες -και μέχρι το τέλος του μήνα- θα αγγίξουμε βασικά θέματα που αφορούν τις μέλλουσες μανούλες και ελπίζω ότι σας βοηθήσουν και θα σας κρατήσουν καλή συντροφιά. Μαζί μου σε αυτό το αφιέρωμα θα είναι ο γιατρός μου, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος – ενδοσκοπικός χειρούργος Αριστείδης Μάντακας MD, DFFP, MRCOG, CCT (UK) τον οποίο ανυπομονώ να σας συστήσω και τον οποίο εννοείται ότι δεν θα μπορούσα να αφήσω απ’ έξω, αφενός γιατί -προφανώς!- εμπιστεύομαι την εμπειρία και τις γνώσεις του (εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες και ιδιαίτερα… μακροσκελές βιογραφικό του) και αφετέρου γιατί είναι ένας άνθρωπος μοναδικός τον οποίο συστήνω στις φίλες μου χωρίς δεύτερη σκέψη!

Προγεννητικός έλεγχος λοιπόν!

Εάν δεν έχετε κάνει τον προγεννητικό έλεγχο όταν ξεκινήσετε την προσπάθειά σας για την απόκτηση παιδιού, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας ζητήσει ο γιατρός σας μετά τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης θα είναι μια σειρά από εξετάσεις.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε περί τίνος πρόκειται, για ποιο λόγο είναι απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος και ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει αρκεί να συνεχίσετε να διαβάζετε. Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος – ενδοσκοπικός χειρούργος Αριστείδης Μάντακας είναι εδώ για να μας λύσει όλες τις απορίες.

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος;

Η απάντηση του γιατρού: Ως προγεννητικό έλεγχο ορίζουμε μια σειρά από εξετάσεις που έχουν σκοπό να αναδείξουν τη γενική κατάσταση της υγείας της μέλλουσας μητέρας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ίδιας αλλά και του παιδιού της. Χάρη στον προγεννητικό έλεγχο οι γιατροί μπορούμε να έχουμε μια γενικότερη εικόνα για τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά την κύηση και άρα να λαμβάνουμε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Πότε πρέπει να γίνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Η απάντηση του γιατρού: Ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί να γίνει είτε όταν το ζευγάρι ξεκινάει την προσπάθεια για την επίτευξη εγκυμοσύνης ή στην αρχή της κύησης.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνονται στον προγεννητικό έλεγχο;

Η απάντηση του γιατρού: Οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται τον προγεννητικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες:

Γενική Αίματος: ελέγχουμε αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνη, λευκά αιμοσφαίρια κλπ, ανακαλύπτουμε πιθανή ύπαρξη αναιμίας ή άλλης πάθησης του αίματος που χρήζει έγκαιρης αντιμετώπισης.

Γενική Ούρων: ελέγχουμε την εύρυθμη λειτουργία των νεφρών και την ύπαρξη μόλυνσης, όπως π.χ ουρολοίμωξη που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Σάκχαρο: σημαντική εξέταση που δείχνει την ύπαρξη ή την προδιάθεση για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.

Ουρία και κρεατινίνη: απαραίτητη εξέταση για τη διαπίστωση της καλής νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με δεδομένη την υπερλειτουργία των νεφρών κατά την εγκυμοσύνη.

Σίδηρος Ορού και Φερριτίνη: η έλλειψη σιδήρου είναι μια συχνή κατάσταση στην εγκυμοσύνη, οπότε η έγκαιρη διάγνωσή της είναι σημαντική ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα συμπληρώματα.

Ομάδα Αίματος και Rhesus: εκτός του ότι η ομάδα αίματος είναι σημαντική σε περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση, εάν η μητέρα έχει Rhesus αρνητικό και ο πατέρας θετικό ίσως προκύψει ασυμβατότητα στο αίμα της μητέρας και του εμβρύου.  Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση μηνιαίου ελέγχου με Έμμεση Coobs για την αποφυγή επιπλοκών.

Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης και Τεστ Δρεπανώσεως: η μητέρα ελέγχεται για στίγμα μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ακολουθεί ο αντίστοιχος έλεγχος του πατέρα και εάν είναι κι εκείνος θετικός ελέγχεται το έμβρυο με περαιτέρω εξετάσεις.

Αντισώματα CMV (Κυτταρομεγαλοϊού) IgG & IgM: έλεγχος για την ύπαρξη του ιού ο οποίος -εάν μολύνει το έμβρυο- μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ, στο αγγειακό σύστημα, στο νευρικό σύστημα, στους νεφρούς, στο μυελό των οστών και στα επινεφρίδια.

Αντισώματα Ερυθράς IgG & IgM: η πιθανή μόλυνση της εγκύου από τον ιό της Ερυθράς στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκαλεί σοβαρές βλάβες στο έμβρυο όπως κώφωση, οφθαλμικές και καρδιολογικές βλάβες και νοητική καθυστέρηση οπότε είναι σημαντικό να διαπιστωθεί η ανοσία (ή μη) της μητέρας ώστε, εάν χρειαστεί, να γίνει εμβολιασμός και να αποφεύγεται η επαφή με τους πάσχοντες.

Αντισώματα Τοξοπλάσματος IgG & IgM: ελέγχεται η ανοσία της μητέρας στο τοξόπλασμα μιας και πρόκειται για ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές βλάβες στο έμβρυο (χοριοαμφιβληστροειδίτιδα, διανοητική καθυστέρηση, επιληψία κ.α.) μέχρι και αποβολή.

HBsAg (Αυστραλιανό Αντιγόνο): έλεγχος για Ηπατίτιδα Β. Στην περίπτωση που η μητέρα είναι θετική επιβάλλεται η άμεση ανοσοποίηση του παιδιού αμέσως μετά τον τοκετό.

anti-HCV: ελέγχεται πιθανή μόλυνση από τον ιό της Ηπατίτιδας C

HIV I & II:  Ο ιός, που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), μπορεί να μολύνει το έμβρυο είτε κατά την κύηση ή κατά τον τοκετό. Η μόλυνση της μητέρας από τον HIV απαιτεί εξειδικευμένη αγωγή ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στο έμβρυο.

VDRL: ελέγχεται η πιθανή λοίμωξη από το βακτήριο της σύφιλης, ώστε σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να συνταγογραφηθεί έγκαιρα η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

G6PD: η έλλειψη του ενζύμου μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία σε περίπτωση επαφής με συγκεκριμένα φάρμακα, ουσίες ή τρόφιμα  (όπως π.χ. τα κουκια και η ναφθαλίνη)

Μυκόπλασμα: Πρόκειται για ένα βακτήριο που – εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως – μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

 

*Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα του αφιερώματος μας στην εγκυμοσύνη*

 

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment