Αλλάζοντας γυναικολόγο στη 2η εγκυμοσύνη & τα χαρακτηριστικά που αξίζει να αναζητήσεις στον γιατρό σου

Είμαι από τις μαμάδες που γέννησαν τα δύο παιδιά τους με διαφορετικό γιατρό και μιας και αυτό το μήνα εστιάζουμε στην εγκυμοσύνη σκέφτηκα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσω γι αυτή την εμπειρία.

Δεν θα σταθώ στο γιατί άλλαξα γιατρό μιας και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι λεπτομέρειες έχουν λίγη σημασία. Θα σας πω όμως τι κατάλαβα από αυτή την εμπειρία. Και αν θέλω κάτι να σας μείνει από αυτό το post αυτό είναι ότι αν για οποιονδήποτε λόγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχετε την αίσθηση ότι θα θέλατε να εξετάσετε και άλλες επιλογές μην διστάσετε να το κάνετε.

giatros-egkimosini-slide

Μικρή ιστορία για να σας βάλω στο κλίμα:

Τον τωρινό μου γιατρό τον Αριστείδη Μάντακα -ο οποίος είναι και ο επιστημονικός μας σύμβουλος για το αφιέρωμα στην εγκυμοσύνη– τον γνώριζα κοινωνικά μέσω των παιδιών μας. Παρόλο βέβαια που συμπαθούσα πολύ τόσο τη γυναίκα του όσο και τον ίδιο δεν είχα σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο να τον αξιοποιήσω ως γιατρό μέχρι που χρειάστηκε να ζητήσω μια δεύτερη γνώμη για μια (πιθανά) εξωμήτριο κύηση που προέκυψε λίγο πριν μείνω έγκυος στη Μαρίζα.

Ο προηγούμενος γιατρός μου ήταν ενας γλυκός ανθρωπος, οικογενειάρχης με μεγάλη εμπειρία αλλά ώρες – ώρες ένιωθα ότι παραήταν της “παλιάς σχολής” και ξεκάθαρα υπέρ των χειρουργικών επεμβάσεων ακόμα και για πράγματα που έβλεπα ότι πλέον μπορούσαν να λυθούν με πιο ήπιες μεθόδους. Επειδή λοιπόν η αντιμετώπιση που μου πρότεινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν κάπως ακραία (σε συνδυασμό, δεν σας κρύβω, με διάφορα στενάχωρα σκηνικά που αντιμετωπίσαμε στο μαιευτήριο με το οποίο συνεργαζόταν) με έκανε να σκεφτώ τον Αριστείδη ο οποίος ήταν ο μόνος άλλος γυναικολόγος που ήξερα και είχα άνεση να μιλήσω.

Από την πρώτη στιγμή η αντιμετώπιση ήταν εντελώς διαφορετική. Η κύηση αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τελικά εξωμήτριος και το έμβρυο απεβλήθη από μόνο του χωρίς να χρειαστεί καμία ιατρική παρέμβαση πέρα από την εντατική παρακολούθηση. Όλα πήγαν καλά και -αν θυμάμαι σωστά- ούτε 2 μήνες μετά ήμουν έγκυος στη Μαρίζα!

Τι μου έμαθε αυτή η εμπειρία;

  • Ότι δεν χρειάζεται να  νιώθεις τύψεις αν θέλεις να εξετάσεις και κάποια άλλη επιλογή όσον αφορά στο γιατρό σου
  • Ότι ένας γιατρός μπορεί να είναι εξαιρετικός άνθρωπος αλλά (απλά) να μην ταιριάζει σε σένα

Ας μην σταθούμε όμως μόνο στη δική μου εμπειρία και ας μιλήσουμε γενικότερα:

Πότε ξέρεις πως -μάλλον- έχει έρθει η ώρα να αναζητήσεις νέο γυναικολόγο;

Για μένα, τα παρακάτω θα αποτελούσαν σαφείς ενδείξεις:

  1. Σε κάθε επίσκεψη ο γιατρός δείχνει να μην θυμάται εσένα ή την περίπτωσή σου. Προφανώς εάν είναι π.χ ένας γιατρός που βλέπει δεκάδες περιστατικά σε ένα πολυάσχολο νοσοκομείο δεν μπορεί κανείς να απαιτήσει να θυμάται όλα τα ονόματα και τις περιπτώσεις απ’ έξω. Αλλά αν μετά την 3η επίσκεψη βλέπεις ότι δεν δείχνει να σε αναγνωρίζει καθόλου και αναγκάζεσαι να εξηγείς τα πάντα από την αρχή καλύτερα να αναζητήσεις κάποιον που να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
  2. Δεν απαντάει ξεκάθαρα στις ερωτήσεις σου ή δεν σου αφήνει το περιθώριο να εκφράσεις τις απορίες σου. (Ακόμα χειρότερα: Όταν σου ζητά να googlάρεις τις απαντήσεις!)
  3. Δεν κρατάει αρχείο και δεν δείχνει να θυμάται συγκεκριμένες ιατρικές λεπτομέρειες που σε αφορούν (συγκεκριμένα στοιχεία ενδιαφέροντος για την εγκυμοσύνη, κάποια πάθηση ή ιστορικό που μπορεί να επηρεάσει την κύηση)
  4. Δεν σε κάνει να νιώθεις άνετα. Μπορεί να είναι αδιάφορος, σαρκαστικός ή απλά να μην σου ταιριάζει. Όπως και να έχει όμως το να νιώθεις άνετα μαζί του είναι απαραίτητο.
  5. Είσαι δυσαρεστημένη από το μαιευτήριο με το οποίο συνεργάζεται (εφόσον έχει αποκλειστική συνεργασία)

 

Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού γυναικολόγου για την εγκυμοσύνη (και όχι μόνο);

  1. Αμεσότητα & εμπιστοσύνη: Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι την άνεση να μιλήσεις με το γιατρό σου για οτιδήποτε σε απασχολεί και να μη νιώθεις ότι θα σε κρίνει ή ότι θα σε κοροϊδέψει (ξέρετε πόσες φορές εγώ ήμουν ΣΙΓΟΥΡΗ ότι είχα τοξόπλασμα; Πολλές. Ξέρετε πόσες φορές είχα; Καμία.)
  2. Χρόνος: Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ ιδιαίτερη και είναι σημαντικό ο γιατρός να σου δίνει το χρόνο που χρειάζεται για να λυθούν οι απορίες σου. Εάν μονίμως κλείνει το ένα ραντεβού πάνω στο άλλο, αποφεύγει τις ερωτήσεις σου και δείχνει να προσπαθεί να σε “ξεπετάξει” μάλλον καλό θα ήταν να ξεκινήσεις την έρευνά σου.
  3. Εμπειρία και συνεχής ενημέρωση: Το κομμάτι της εμπειρίας δεν χρειάζεται επεξήγηση. Το κομμάτι της συνεχούς ενημέρωσης όμως είναι κάτι που όλως περιέργως δεν το συναντάς όσο συχνά θα περίμενες – πόσω μάλλον από γιατρούς. Όταν χρειάστηκε να συζητήσω με τον Αριστείδη κάτι σοβαρό και πολύ συγκεκριμένο, μου έβγαλε το τελευταίο paper σχετικά με αυτό το θέμα και ήξερα ότι ήμουν σε καλά χέρια.
  4. Ειλικρίνεια και “ανοιχτά χαρτιά”: Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι ο γιατρός είναι ειλικρινής, σέβεται τις επιθυμίες σου και σου παρουσιάζει όλες τις επιλογές και τα δεδομένα που υπάρχουν για κάθε θέμα που προκύπτει. Αφενός είναι βασικό η μέλλουσα μαμά να νιώθει ότι  ο γιατρός τη λαμβάνει υπ’ όψιν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και αφετέρου είναι σημαντικό ο γιατρός να τεκμηριώνει με κατανοητό τρόπο τη μέθοδο που προτείνει για την αντιμετώπισή του κάθε θέματος. Όσον αφορά συγκεκριμένα στην εγκυμοσύνη δε, και επειδή στην Ελλάδα οι γιατροί μας είναι δυστυχώς γνωστοί για την προτίμησή τους στις καισαρικές (ευτυχώς όχι όλοι βέβαια!) είναι πολύ σημαντικό να γίνει εξ αρχής η σχετική κουβέντα ώστε και οι δύο πλευρές να ξέρουν σε τι πλαίσιο κινούνται.
  5. Εξοπλισμός: ένα σύγχρονα εξοπλισμένο γυναικολογικό γραφείο εκτός των άλλων σε γλιτώνει από την ταλαιπωρία και το κόστος της επίσκεψης σε άλλο διαγνωστικό κέντρο για κάθε απλό υπερηχογράφημα (και είναι και πιο ευχάριστο για τη μαμά να βλέπει το μωρό σε κάθε επίσκεψη!)
  6. Οργάνωση – εικόνα του ιατρείου – προσωπικό: οκ, προφανώς και η εμφάνιση του ιατρείου δεν είναι ΤΟ κριτήριο για να διαλέξεις γιατρό και είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν σπουδαίοι επιστήμονες που απλά δεν τα πάνε καλά με την τακτοποίηση. Ένας προσεγμένος χώρος όμως όπως και να το κάνουμε εμπνέει ασφάλεια και το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό. Εάν κάθε φορά που μπαίνεις στο ιατρείο σε υποδέχεται μια αγενής ρεσεψιονίστ ή αν η βοηθός του γιατρού δείχνει να δυσανασχετεί κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που χαίρονται να εξυπηρετούν και να διευκολύνουν τους πελάτες – ασθενείς τους.
  7. Καθαριότητα: Εντάξει, προφανές αλλά τόσο σημαντικό σε ένα ιατρείο και δη γυναικολογικό! Όταν είδα ότι ο νέος μου γιατρός είχε ακόμα και τις πλαστικές “κάλτσες” μιας χρήσεως για να μην πατάς ξυπόλυτη στο πάτωμα πέταξα από τη χαρά μου. Προσγειώθηκα βέβαια απότομα όταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα πλέον να κατηγορήσω τα “βαριά μου παπούτσια” για τα κιλά που έπαιρνα, αλλά you can’t have it all.
  8. Συνεργασία με ασφαλιστικά ταμεία / ιδιωτική ασφάλεια: Εντάξει, προφανές!

Το κυριότερο όμως είναι το γενικότερο συναίσθημα που σου μένει μετά από κάθε επίσκεψη. Όταν βγαίνεις από το ιατρείο του γυναικολόγου σου πρέπει να νιώθεις ότι είσαι σε καλά χέρια. Πρέπει να νιώθεις ασφαλής και ήρεμη, να έχεις πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματά σου και κυρίως να αισθάνεσαι ότι ο γιατρός σου είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης!

 

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment