Τα 3 στάδια του φυσιολογικού τοκετού

Καλως ήρθατε στο αφιέρωμα του MommyStyle.gr στην εγκυμοσύνη! Τις επόμενες μέρες -και μέχρι το τέλος του μήνα- θα αγγίξουμε βασικά θέματα που αφορούν τις μέλλουσες μανούλες και ελπίζω ότι σας βοηθήσουν και θα σας κρατήσουν καλή συντροφιά. Μαζί μου σε αυτό το αφιέρωμα θα είναι ο γιατρός μου, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος – ενδοσκοπικός χειρούργος Αριστείδης Μάντακας MD, DFFP, MRCOG, CCT (UK) τον οποίο ανυπομονώ να σας συστήσω και τον οποίο εννοείται ότι δεν θα μπορούσα να αφήσω απ’ έξω, αφενός γιατί -προφανώς!- εμπιστεύομαι την εμπειρία και τις γνώσεις του (εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες και ιδιαίτερα… μακροσκελές βιογραφικό του) και αφετέρου γιατί είναι ένας άνθρωπος μοναδικός τον οποίο συστήνω στις φίλες μου χωρίς δεύτερη σκέψη!

 

Το σημερινό post είναι αφιερωμένο στις μέλλουσες μανούλες που βρίσκεστε στην τελική ευθεία. Ξέρω ότι από την αρχή του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης και όσο πλησιάζει η μεγάλη στιγμή το μυαλό πηγαίνει όλο και περισσότερο στη διαδικασία της γέννας καθ’ αυτής οπότε σκέφτηκα σήμερα να ασχοληθούμε με τα 3 στάδια του φυσιολογικού τοκετού για να έχετε μια εικόνα για το τι να περιμένετε εάν γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό. Εγώ δεν έζησα την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού με κανένα από τα 2 παιδιά μου αλλά ο γιατρός – επιστημονικός μας συνεργάτης Αριστείδης Μάντακας όπως πάντα μας εξηγεί πολύ ωραία την όλη διαδικασία. Του δίνω λοιπόν το λόγο κατευθείαν και ανυπομονώ κι εγώ να διαβάσω όσα έχει να μας πει!

Ποιά είναι τα 3 στάδια του τοκετού;

Στάδιο 1ο: Από τις συντονισμένες συσπάσεις μέχρι την “τέλεια” διαστολή των 10 εκατοστών

Το πρώτο στάδιο του τοκετού είναι και το μεγαλύτερο και χωρίζεται σε 2 επιμέρους φάσεις. Η πρώτη  ονομάζεται “λανθάνουσα” και κατά τη διάρκειά της ο τράχηλος της μήτρας διαστέλεται αργά μέχρι τα 4 εκατοστά. Η δεύτερη φάση ονομάζεται “ενεργός” και ολοκληρώνεται με τη διαστολή των 10 εκατοστών – που ορίζουμε ως “τέλεια διαστολή”.

Πόση ώρα διαρκεί το 1ο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού;

Σε γενικές γραμμές, το πρώτο στάδιο του τοκετού διαρκεί από 6 έως 12 ώρες, ενώ η διαστολή στη δεύτερη φάση της συνήθως εξελίσσεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην πρώτη. Έχετε υπ’ όψιν σας όμως ότι σε 2η και 3η γέννα η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως γρηγορότερα!

Τι κάνει η μέλλουσα μητέρα στο 1ο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού;

Στο πρώτο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού η μητέρα βρίσκεται στην αίθουσα τοκετών και χαλαρώνει ενώ ο γιατρός και η ομάδα του παρακολουθούν τόσο την εξέλιξη της διαδικασίας όσο και το μωρό ( σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται η συνεχής παρακολούθηση του μωρού  με καρδιοτοκογράφο καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού ώστε να είναι βέβαιο ότι αντέχει τις συστολές της μήτρας), αλλά εάν είναι όλα φυσιολογικά το μωρό παρακολουθείται συστηματικά από την μαία ανά τακτά χρονικά διαστήματα (15 λεπτά). Εάν κριθεί απαραίτητο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει  την επιτάχυνση του τοκετού με τη χρήση ορού ωκυτοκίνης ενώ όταν η διαστολή φτάσει τα 4 εκατοστά λέμε ότι ο τοκετός είναι πλέον ενεργός.

2ο Στάδιο: Από την τέλεια διαστολή των 10 εκατοστών έως και τη γέννηση του μωρού

Το δεύτερο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού ονομάζεται εξώθηση και είναι συνήθως το δυσκολότερο από τα 3. Σε αυτό το στάδιο, η επίτοκη – αφού βρει μαζί με το γυναικολόγο και τη μαία την κατάλληλη θέση που θα τη βολέψει στον τοκετό και θα διευκολύνει τη διαδικασία – καλείται να σπρώχνει σε κάθε σύσπαση.

Πόση ώρα διαρκεί το 2ο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού;

Η διαδικασία της εξώθησης μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα.

Τι κάνει η μέλλουσα μητέρα στο 2ο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού;

Η διαδικασία της εξώθησης είναι και η πιο απαιτητική για την επίτοκο που πρέπει να σπρώχνει σε κάθε σύσπαση. Το σώμα κατευθύνει την διαδικασία ενώ η στήριξη του συντρόφου σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όταν εμφανιστεί το κεφάλι του μωρού, η επίτοκος καλείται να σπρώχνει πιο αργά και να συνεργαστεί με τις οδηγίες του ιατρού της  ώστε οι μύες να τεντώσουν χωρίς να σκιστούν.  Σε αυτή τη φάση, εάν ο γιατρός κρίνει ότι το δέρμα έχει τεντώσει αρκετά αλλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να βγει το κεφάλι χωρίς να σκιστεί το περίνεο, κάνει μια μικρή τομή για να αποφευχθεί η ρήξη του περινέου.

Μετά το τελικό σπρώξιμο το μωρό έρχεται στον κόσμο και η μητέρα μπορεί αμέσως να το πάρει στην αγκαλιά της – ακόμα και πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος.

Στη συνέχεια κόβεται ο λώρος και το μωρό καθαρίζεται, σκεπάζεται με την ειδική κουβέρτα και είναι έτοιμο για την αγκαλιά της μαμάς και τον πρώτο θηλασμό.

 

3ο Στάδιο: Από τη γέννηση του μωρού μέχρι την έξοδο του πλακούντα:

Και όμως! Ο τοκετός δεν ολοκληρώνεται με τη γέννηση του μωρού αλλά με την έξοδο του πλακούντα από το σώμα της μητέρας που ακολουθεί. Οι συσπάσεις λοιπόν συνεχίζονται και στο 3ο στάδιο.

Πόσο διαρκεί το 3ο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού;

Συνήθως το 3ο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα αλλά ο γιατρός μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη της μητέρας να επιταχύνει τη διαδικασία με ένεση ωκυτοκίνης.

Τι κάνει η μέλλουσα μητέρα στο 3ο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού;

Αυτή η φάση δεν χαρακτηρίζεται από ωδίνες και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από τη μητέρα.

 

Για το τέλος μια μικρή σημείωση: να θυμάστε ότι η μητέρα δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει και η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε φάση του τοκετού με τη σύμφωνη γνώμη μητέρας και γιατρού.

 

Με το καλό!

 

*Δείτε εδώ όλο το αφιέρωμα του MommyStyle.gr στην εγκυμοσύνη*

 

 

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment