Εγκυμοσύνη: ο γιατρός απαντάει στις βασικές ερωτήσεις της εγκύου

Καλώς ήρθατε στο αφιέρωμα του MommyStyle.gr για την εγκυμοσύνη! Τις επόμενες μέρες θα ασχοληθούμε με όλα όσα αφορούν τη μέλλουσα μαμά και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί για τις ανάγκες του αφιερώματος έχω μαζί μου έναν άνθρωπο που αγαπώ και εκτιμώ πολύ! Το γιατρό μου Αριστείδη Μάντακα. Ο Αριστείδης Μάντακας είναι μαιευτήρας – γυναικολόγος & ενδοσκοπικός χειρούργος με μακρά πορεία και εμπειρία στην Αγγλία και για να καταλάβετε γιατί του έχω τόση αδυναμία αρκεί να διαβάσετε την αρχική σελίδα του site του. Σε κάθε περίπτωση είμαι σίγουρη ότι όλα όσα θα μας πει στα επόμενα posts θα σας βοηθήσουν πολύ και ανυπομονώ να τα μοιραστώ μαζί σας!  Καλή ανάγνωση!

Εάν μόλις έμαθες ότι είσαι έγκυος σίγουρα είσαι ενθουσιασμένη! Αλλά μάλλον έχεις και μερικές απορίες. Σωστά; Λοιπόν, δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί σήμερα ο μαιευτήρας & γυναικολόγος Αριστείδης Μάντακας είναι εδώ για να απαντήσει στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι μέλλουσες μαμάδες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Πάμε;

Ε: Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι το γιατρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η απάντηση του γιατρού: Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να γίνεται με τη διαπίστωση της κύησης ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης οποιασδήποτε κατάστασης που θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκυμοσύνη. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν προκύψει κάποια κατάσταση που να απαιτεί πιο συχνές επισκέψεις στο μαιευτήρα το πρόγραμμα παρακολούθησης διαμορφώνεται ως εξής:

 • Μία φορά το μήνα μέχρι την 32η εβδομάδα της κύησης (δηλαδή τον 7ο μήνα)
 • Κάθε 15 μέρες κατά τη διάρκεια του 8ου μήνα
 • Κάθε εβδομάδα από τις πρώτες μέρες του 9ου μήνα

 

Ε: Τι μπορώ να τρώω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η απάντηση του γιατρού: Η έγκυος μπορεί να τρώει ό,τι θέλει προσέχοντας να μην πάρει πολύ βάρος και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας για να αποφύγει τον κίνδυνο της τοξοπλάσμωσης, της λιστερίωσης και της σαλμονέλας. Ιδανικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ λιπαρές τροφές και το αλάτι και να δίνεται βάση στην πρωτεΐνη και τις βιταμίνες. Τα λαχανικά πρέπει να πλένονται σχολαστικά ενώ το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα. (Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)

 

Ε: Πόσο βάρος επιτρέπεται να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Η απάντηση του γιατρού: Η υπερβολική αύξηση του βάρους μπορεί να έχει σοβαρές μαιευτικές επιπτώσεις όπως η προεκλαμψία, γι αυτό και συστήνεται στις εγκύους να μην παίρνουν περισσότερα από 6-12 κιλά.

Η γενικότερη οδηγία για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη είναι η ακόλουθη:

 • 1-2 κιλά στο πρώτο τρίμηνο,
 • 3-4 κιλά στο δεύτερο τρίμηνο
 • 4-6 κιλά στο τρίτο τρίμηνο

Ε: Μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω κανονικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν ναι μέχρι πότε;

Η απάντηση του γιατρού: Σε μία εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, ο βασικός κανόνας είναι ότι για μη βαριές και ανθυγιεινές εργασίες και εφόσον η εκάστοτε δουλειά δεν επιφυλάσσει κινδύνους μεγαλύτερους από αυτούς που δυνητικά υπάρχουν στην καθημερινότητα, η έγκυος μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά μέχρι την 32 εβδομάδα (δηλαδή τον 7ο μήνα) – ακόμα και μέχρι την έναρξη του τοκετού!  Εξαίρεση -προφανώς- αποτελούν εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου.

Ε: Επιτρέπεται η γυμναστική στην εγκυμοσύνη;

Η απάντηση του γιατρού: Ο γιατρός που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη είναι αυτός που μπορεί να κρίνει για κάθε περίπτωση συγκεκριμένα αλλά σε γενικές γραμμές η κολύμβηση και τα ελαφριά αθλήματα μπορούν να συνεχιστούν κανονικά μέχρι τον 8ο μήνα.

Το χαλαρό περπάτημα που δεν προκαλεί κούραση πάντως θεωρείται από πολλούς η καλύτερη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Ε: Πρέπει να κόψω εντελώς το κάπνισμα τώρα που έμεινα έγκυος;

Η απάντηση του γιατρού: Η συμβουλή που δίνω πάντα στις μέλλουσες μαμάδες που κάπνιζαν πριν την εγκυμοσύνη είναι να διακόψουν το κάπνισμα εντελώς. Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει το έμβρυο το οποίο κινδυνεύει να παρουσιάσει καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξής του, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα.

Ε: Μπορώ να πιω λίγο κρασί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Επιτρέπεται τελικά ο καφές;

Η απάντηση του γιατρού: Το γενικό συμπέρασμα πλέον είναι ότι λίγο κρασί και λίγος καφές δεν θα βλάψουν το έμβρυο. Τα ακραία περιστατικά τερατογενέσεων συνδέονται με τον αλκοολισμό και τη μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος και όχι με την περιστασιακή, ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ.

 

Αυτά για σήμερα! Ελπίζω να καλύψαμε τις βασικές σας απορίες αλλά αν έχετε όρεξη για διάβασμα, στο site του μαιευτήρα – γυναικολόγου Αριστείδη Μάντακα θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε θέμα που μπορεί να σας απασχολεί! Όσο για εμάς, εννοείται ότι θα επανέλθουμε σύντομα με το επόμενο post του αφιερώματος του MommyStyle.gr στην εγκυμοσύνη. Μέχρι τότε μην ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να τα λέμε και από εκεί!

Διάβασε ακόμα:

2 Comments

 • Χριστινα July 18, 2020 at 2:24 pm

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΙΣ 22 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ 450 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ?

  Reply
 • ΑΡΧΟΝΤΙΑ September 22, 2020 at 12:34 am

  Καλησπέρα σας είμαι 31 προσπαθούμε για παιδί 8 μήνες έκανα ορμονικές την 3η ημέρα περιόδου Η οιστραδιόλη είναι 24.4pg/ml Η προλακτίνη 24.9 ng/ml και η Προγεστερόνη 0.35 ng/ml είναι καλά τα αποτελέσματα για σύλληψη ή έχω κάποιο πρόβλημα?

  Reply

Leave a Comment