Tips + 32 ερωτήσεις για την επιλογή babysitter / νταντάς (παιδιά προσχολικής ηλικίας)

Μία από τις κλασικές κουβέντες μεταξύ γονιών με παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι το “πώς διαλέγουμε babysitter”. Πώς θα γινόταν λοιπόν να λείπει από το blog; Για το σημερινό post συγκέντρωσα 32  ερωτήσεις και βασικές συμβουλές που θεωρώ σημαντικές και ελπίζω να σας βοηθήσω!

Σημείωση: Επειδή για τα βρέφη συστήνεται η αξιοποίηση μαίας και εγώ δεν έχω προσωπική εμπειρία έχω επικεντρώσει αυτό το post στα παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Εάν σας ενδιαφέρει όμως να διαβάσετε κάτι αντίστοιχο και για βρεφάκια με χαρά να βρω κάποιον ειδικό που θα μας λύσει τις απορίες!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά:

Ποια είναι η διαφορά babysitter / νταντάς:

Συνήθως ως babysitter ορίζουμε τον άνθρωπο που κρατά τα παιδιά για λίγες ώρες και περιστασιακά και ως νταντά μια πιο μόνιμη βοήθεια. Η babysitter πληρώνεται με την ώρα και το βασικό της καθήκον είναι να φροντίσει και να απασχολήσει τα παιδιά όσο οι γονείς λείπουν ενώ η νταντά περνάει πολλές ώρες με τα παιδιά σε καθημερινή βάση και έχει πιο διευρυμένα καθήκοντα όπως για παράδειγμα την εκμάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση και διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας.

Επειδή το σημερινό post είναι γενικό και όσα έχω ετοιμάσει ταιριάζουν και στις δύο περιπτώσεις θα δείτε ότι χρησιμοποιώ τους όρους εναλλάξ αλλά -ξανά- αν θέλετε να δούμε κάποια από τις δύο κατηγορίες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια μη διστάσετε να μου το πείτε. Τα μηνύματά μου στο Instagram είναι πάντα ανοιχτά για τις προτάσεις σας!

Βήμα 1ο: Αναζήτηση babysitter / νταντάς:

Οι επιλογές για να ξεκινήσουμε την αναζήτησή μας είναι κυρίως οι εξής:

– Δοκιμασμένες προτάσεις φίλων και γνωστών

– Προτάσεις από τις babysitters που δουλεύουν ήδη με φιλικές οικογένειες (π.χ συμφοιτητριες από τη σχολή, συνάδελφοι σε σχολεία κλπ)

Nannuka

– Δασκάλες από τον παιδικό σταθμό ή σχολείο των παιδιών (εάν ενδιαφερόμαστε μόνο για απογευματινές ώρες ή περιστασιακά για τα Σαββατοκύριακα).

– Κάποιος άνθρωπος από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον

Η εμπειρία με τη Nannuka:

Αν και η υπηρεσία μου φαίνεται φοβερά ενδιαφέρουσα προσωπικά δεν την έχω χρησιμοποιήσει. Η φίλη μου (και μόνιμη guest star αυτού του blog!) η Πηνελόπη όμως έχει αξιοποιήσει με επιτυχία την πλατφόρμα οπότε την παρακάλεσα να μας μιλήσει γι αυτή:

Το post δεν είναι sponsored, σας θυμίζω ότι τα posts – συνεργασίες με brands έχουν πάντα το tag MommyStyle Collabs

“Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Nannuka για να βρούμε νταντά όταν θα επέστρεφα στη δουλειά, γιατί μας φάνηκε μια πρακτική λύση στο πρόβλημα και δεν το μετανιώσαμε.

Οι 3 βασικές συμβουλές που δίνω σε όσες φίλες μου με ρωτάνε τη γνώμη τους για το Nannuka – και την επιλογή νταντάς γενικά – είναι:
1) Στην αγγελία μην διστάσετε να γράψετε ξεκάθαρα όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας απαντήσει το σωστό άτομο. Εμείς γράψαμε ότι ψάχναμε full time νταντά (8ωρο, 5 μέρες την εβδομάδα) για φύλαξη και δημιουργική απασχόληση, αναφέροντας την ηλικία του μωρού, την περιοχή μας και ακριβώς το ποσό που διαθέταμε μηνιαίως.
2) Από εκεί και πέρα, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και ετοιμαστείτε να πείτε πολλά όχι για να βρεθεί το ένα και μοναδικό “ναι”. Εγώ έλαβα πάνω από 60 απαντήσεις μέσω της πλατφόρμας και μίλησα με περίπου 10 άτομα στο τηλέφωνο. Από αυτές, μόνο μία μου έκανε “κλικ” τηλεφωνικά και την είδαμε και από κοντά. Τελικά το ένστικτό μου ήταν σωστό και είναι η νταντά που έχουμε μέχρι και σήμερα!
3) Εκτός από το ένστικτο, ο δεύτερος σημαντικός λόγος που είπα πολλά όχι ήταν η απόσταση. Πολλές νταντάδες δήλωναν ότι δεν έχουν πρόβλημα να μετακινούνται κάθε μέρα στην περιοχή μας, αν και έμεναν πολύ μακριά. Ωστόσο προσωπικά αυτό μου δημιουργούσε ανασφάλεια, καθώς τα αρνητικά είναι πολλά για να αγνοηθούν και από τις δύο μεριές: Για παράδειγμα, τις μέρες που θα έχει υπερβολική κίνηση ή κλειστό το κέντρο ή απεργίες στα ΜΜΜ πιθανόν να προκύψουν καθυστερήσεις. Επιπλέον, αν μένετε μακριά, η νταντά μπορεί σύντομα να συνειδητοποιήσει ότι δεν τη συμφέρει η συνεργασία, γιατί κάθε μέρα θα χάνει σημαντικό χρόνο και χρήμα (σε βενζινες/εισιτήρια) για να έρθει, και μπορεί να προτιμήσει να βρει άλλη οικογένεια πιο κοντά και εσείς να ψάχνετε πάλι από την αρχή. Η απόσταση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να μην υπολογιστεί στην εξίσωση!

Extra tip: Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα κορίτσια της Nannuka για βοήθεια και αν χρειαστεί να πάρετε την υπηρεσία VIP για να σας βοηθήσουν στην επιλογή. Είναι μια μικρή επένδυση που σίγουρα αξίζει τον κόπο!”

Η εμπειρία με babysitter που δουλεύει ήδη στον παιδικό σταθμό:

Αυτή ήταν η μέθοδος που ακολουθήσαμε εμείς και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι οπότε είναι η πρώτη λύση που προτείνω στις φίλες μου.

Δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς το σκηνικό αλλά θυμάμαι ότι όταν ο Γιώργος ήταν περίπου 19 μηνών χρειάστηκε εκτάκτως να βρω κάποιον να τον κρατήσει για κάποιες ώρες ένα βράδυ Σαββάτου. Επειδή η περίσταση απαιτούσε λύση της τελευταίας στιγμής ήταν απαραίτητο να βρω έναν άνθρωπο που να ξέρει ήδη το παιδί οπότε ο παιδικός σταθμός ήταν η μοναδική επιλογή. Ήμουν πολύ τυχερή αφενός γιατί υπήρχε διαθέσιμη κοπέλα και αφετέρου γιατί ο παιδικός μας σταθμός ήταν σύμφωνος στο να συνεργάζονται οι δασκάλες απευθείας με τους γονείς τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα.

Τα θετικά αυτής επιλογής είναι πολλά αλλά για μένα τα βασικά είναι 3:

 1. Παιδί και baby sitter είναι ήδη εξοικειωμένοι
 2. Η κοπέλα έχει ήδη τη βασική πρακτική εμπειρία από τον σταθμό
 3. Η φροντίδα στο σπίτι συνεχίζει με την ίδια “γραμμή” που δίνει το σχολείο και άρα το παιδί δεν μπερδεύεται με άλλες προσεγγίσεις.

Προφανώς βέβαια, με μια τέτοια επιλογή και ο γονιός έχει και το κεφάλι του ήσυχο αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήδη ξέρει.

simvoules-epilogi-babysitter

Όταν επιστρατεύουμε άνθρωπο από το οικογενειακό / φιλικό περιβάλλον:

Αυτό είναι συχνά ένα θέμα περίπλοκο που χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό. Ξέρουμε όλοι τα πολλά καλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες ενώ δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι αυτή είναι μια πολύ βολική (και πολλές φορές η μοναδική) επιλογή. Η μεγαλύτερη πρόκληση όταν ζητάμε αμισθί βοήθεια από κάποιον συγγενή ή φίλο είναι να θέσουμε τα όρια και  τους βασικούς κανόνες που είναι σημαντικοί για εμάς χωρίς  να τον στεναχωρήσουμε και να τον δυσκολέψουμε,  γι αυτό η ειλικρίνεια και η ευγένεια είναι το παν.

Στην περίπτωση τώρα που επιλέξουμε κάποιον συγγενή ή γνωστό για να βοηθήσει επί πληρωμή είναι πολύ σημαντικό αφενός να έχουμε την άνεση να είμαστε ειλικρινείς και αφετέρου να διαχωρίσουμε εξ αρχής το φιλικό από το επαγγελματικό κομμάτι και να ορίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα καθήκοντα και όλα όσα περιμένουμε από εκείνον ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες τριβής. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να ξεκινήσουμε με ένα πλάνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ 3 μήνες) και ανάλογα να αποφασίσουμε για τη συνέχιση ή μη αφού θα περάσει αυτός ο καιρός και θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της συνεργασίας.

Babysitter / νταντά & δουλειές στο σπίτι:

Αυτό είναι κάτι που ακούω όλο και περισσότερο τελευταία και η αλήθεια είναι ότι είμαι διχασμένη. Από τη μία καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη της σύγχρονης μαμάς για μια χείρα βοηθείας, από την άλλη δεν είμαι σίγουρη για το κατά πόσο αυτό μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή. Ο βασικός μου προβληματισμός -όσον αφορά τουλάχιστον τις μικρότερες ηλικίες- είναι ότι δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να απαιτήσω από κάποιον να κάνει κάτι που κι εγώ η ίδια δεν μπορώ. Εφόσον εγώ ξέρω για παράδειγμα ότι είναι αδύνατον να σιδερώσω ή να μαγειρέψω με άνεση και ασφάλεια όταν η Μαρίζα είναι στα πόδια μου πώς μπορώ να περιμένω ότι ο άλλος άνθρωπος θα μπορεί; Άσε που προτιμώ η προσοχή να είναι στραμμένη στα παιδιά και όχι στη λίστα με τις δουλειές που θα έχω αφήσει. Προσωπικά λοιπόν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με το να ξέρω ότι τα παιδιά θα έχουν την προσοχή που χρειάζονται και θα βρω το σπίτι όπως το άφησα.

Αν τώρα η νταντά είναι στο σπίτι πολλές ώρες και μεσολαβεί για παράδειγμα ένας τρίωρος ύπνος του παιδιού καταλαβαίνω ότι μπορεί να γίνει μια διαφορετική συνεννόηση αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμφωνηθεί από την αρχή και να μένει χρόνος ξεκούρασης για την κοπέλα που φροντίζει τα παιδιά ώστε να έχει την απαραίτητη ενέργεια για να δώσει τον καλύτερό της εαυτό.

Βήμα 2ο: Η πρώτη γνωριμία με τη babysitter / νταντά:

Όπως σας είπα, εμείς ξέραμε ήδη την κοπέλα από το σχολείο μας οπότε πρακτικά δεν θυμάμαι ποια ήταν η πρώτη μας γνωριμία μαζί της. Το γεγονός όμως ότι από το λίγο έστω που την ήξερα μου ήταν συμπαθής έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Το ίδιο μου λένε και οι φίλες μου που ακολούθησαν άλλες μεθόδους όπως Nannuka ή references από φίλους. Η πρώτη εντύπωση παίζει μεγάλο ρόλο και είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι ο άνθρωπος που θα διαλέξουμε μας ταιριάζει.

Ένα πράγμα που διάβασα όταν έκανα την έρευνά μου για το σημερινό post ήταν ότι στην πρώτη μας γνωριμία με τη baby sitter είναι σημαντικό να κάνουμε “ανοιχτές”  ερωτήσεις ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για εκείνη. Αντί να πούμε για παράδειγμα “Ως γονείς θέλουμε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στο κλάμα του παιδιού. Συμφωνείς με αυτό;” μπορούμε να πούμε “Ποια είναι η γνώμη σου για την ανταπόκριση στο κλάμα του παιδιού;” και να αφήσουμε τη baby sitter να αναπτύξει το θέμα βάσει των δικών της πεποιθήσεων και τακτικών.

Βρίσκω αυτή τη συμβουλή εξαιρετική! Αφήνοντας στον άλλο το περιθώριο να προσεγγίσει το κάθε ζήτημα με τον δικό του τρόπο χωρίς να καθοδηγούμε (συνήθως άθελά μας) τις απαντήσεις του μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για την εμπειρία, τη στάση και τη φιλοσοφία του και αυτό έχει μεγάλη αξία ειδικά όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα μένει μόνος του στο σπίτι με το παιδί.

Βήμα 3ο: Η συνέντευξη

Ερωτήσεις για την επιλογή babysitter / νταντάς:

 1. Για ποιο λόγο είναι σε φάση αναζήτησης νέας δουλειάς; (Εδώ χρειάζεται προσοχή για να μην φαίνεται ότι ρωτάμε με αρνητική διάθεση αλλά η απάντηση είναι πολύ σημαντική για να δούμε κατά πόσο ο λόγος μπορεί να επηρεάσει και τη δική μας ενδεχόμενη συνεργασία – αρνητικά ή θετικά! Προσωπικά πάντως εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους που είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι στο πώς παρουσιάζουν τα γεγονότα και δεν μιλάνε με άσχημο τρόπο για τους προηγούμενους εργοδότες τους.)
 2. Τι σπουδές έχει κάνει; Έχει ακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις και σεμινάρια σχετικά με παιδαγωγικά θέματα; Έχει τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις / διπλώματα συμμετοχής;
 3. Έχει εμπειρία στο babysitting και αν ναι πόσα χρόνια;
 4. Έχει ξαναδουλέψει με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας;
 5. Μπορεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες;
 6. Τι σχέδια έχει για το μέλλον;
 7. Για πόσο καιρό ενδιαφέρεται να δουλέψει σε μία οικογένεια; Αναζητά κάτι σταθερό ή βραχυπρόθεσμο;
 8. Τι αναζητά από έναν εργοδότη;
 9. Ενδιαφέρεται / έχει δώσει εξετάσεις για εισαγωγή σε παιδικούς σταθμούς; Είναι σε φάση αναμονής για κάποια άλλη δουλειά π.χ σε κάποιο σχολείο;
 10. Ποια θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά στη δουλειά με παιδιά;
 11. Νιώθει άνετα με τα κατοικίδια (εάν υπάρχουν); Έχει κάποια σχετική αλλεργία;
 12. Ποια θεωρεί ότι είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία της; Πώς θα την περιέγραφαν οι προηγούμενοι εργοδότες της;
 13. Νιώθει άνετα με το να ακολουθει τους συγκεκριμένους κανόνες και τις ρουτίνες που θέτει η εκάστοτε οικογένεια;
 14. Τι απολαμβάνει περισσότερο στη δουλειά της ως ντανά;
 15. Ποιες είναι οι αγαπημένες της δραστηριότητες με τα παιδιά;
 16. Νιώθει άνετα να δουλεύει με περισσότερα από ένα παιδιά (προφανώς εάν υπάρχουν!)
 17. Έχει ξαναδουλέψει με παιδιά που είχαν αλλεργίες, κάποια ιδιαίτερη ιατρική ανάγκη κλπ (ανάλογα με την περίπτωση του καθενός)
 18. Προϋπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατάσταση που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δουλειά ανά πάσα στιγμή;
 19. Γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα χρειαστεί να λείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα τους επόμενους 6 μήνες;
 20. Εάν πρόκειται για απασχόληση τις καθημερινές μόνο έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει και κάποιο Σαββατοκύριακο; Ή αντίστοιχα εάν απασχολείται μόνο Σαββατοκύριακα να εξυπηρετήσει κάποια καθημερινή σε περίπτωση ανάγκης;
 21. Πώς θα αντιμετώπιζε συγκεκριμένες καταστάσεις ή συνηθισμένα ζητήματα “συμπεριφοράς”; (π.χ το παιδί αρνείται να φάει το φαγητό του, ουρλιάζει στο super market κλπ)
 22. Έχει χρειαστεί ποτέ να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που επιτάσει ο ρόλος της νταντάς και αν ναι τι ήταν αυτό; Πώς αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση;
 23. Μπορεί να περιγράψει μια στιγμή – κατάσταση που την ενόχλησε πολύ στις προηγούμενες δουλειές της; Και πώς την αντιμετώπισε;
 24. Έχει χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσει κάποια έκτακτη ανάγκη και πώς αντέδρασε;
 25. Πώς αντιμετωπίζει το θέμα της πειθαρχίας και με ποιο τρόπο την εφαρμόζει;
 26. Έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει κάποιο γρήγορο φαγητό ή σνακ για το παιδί;
 27. Νιώθει άνετα με το ενδεχόμενο να κάνει το παιδί μπάνιο / να το πηγαίνει στην παιδική χαρά (ό,τι χρειάζεται βάσει της συνηθισμένης ρουτίνας);
 28. Πόσο αποτελεσματική θεωρεί ότι είναι όσον αφορά τη διατήρηση του καθημερινού προγράμματος;
 29. Νιώθει άνετα να οδηγεί με τα παιδιά στο αυτοκίνητο (εάν χρειάζεται); Είναι εξοικειωμένη με την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων;
 30. Εφόσον αυτό είναι κάτι που σας ενδιαφέρει – είναι σύμφωνη με το ενδεχόμενο να χρειάζεται να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και αν ναι τι θα ήταν διατεθειμένη να κάνει; (Είπαμε! Εδώ θέλει ειλικρίνια και σεβασμό και από τις δύο πλευρές και οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!)
 31. Αν υπάρχουν μικρότερα παιδάκια στο σπίτι είναι ενημερωμένη για τους κανόνες σχετικά με τον ύπνο και τα μέτρα προστασίας από το SIDS;
 32. Είναι διαθέσιμη άμεσα;

 

Και δύο ακόμα σκέψεις:

 • Εάν δεν πρόκειται για μια babysitter που έχει ήδη συνεργαστεί μακροχρόνια με φίλους ή γνωστούς μας δεν είναι ντροπή να ζητήσουμε (προφανώς ευγενικά και με θετική διάθεση!) συστάσεις από τους προηγούμενους εργοδότες. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις δουλειές και αποτελεί ακόμα μια βοήθεια για την τελική επιλογή. Εάν μπορούμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία με τους προηγούμενους συνεργάτες ακόμα καλύτερα.
 • Η απόσταση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά θεωρώ πώς είναι πολύ σημαντικό να διαλέγουμε, ιδανικά, λύσεις σταθερές και μακροχρόνιες γι αυτό και θα συμβούλευα κατά του να διαλέξει κανείς baby sitter που να μένει μακρία όσο καλή και αν είναι. Αφενός η μεγάλη απόσταση μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αφετέρου το πήγαινε – έλα είναι πολύ επιβαρυντικό για τον συνεργάτη και αυξάνονται οι πιθανότητες να αναγκαστεί να σταματήσει ή απλά να επιλέξει την πρώτη πιο βολική ευκαιρία που θα προκύψει.

 

 

No Comments

Leave a Comment