Ό,τι πιο συγκινητικό είδα φέτος!

Η «Μέρα του Παιδιού» σήμερα και ενώ τα θέματα που μπορεί να αγγίξει κανείς με αυτή την αφορμή είναι πολλά, το σημερινό post είναι αφιερωμένο στους μικρούς – αλλά γενναίους μας μαχητές. Στα προωράκια, που κερδίζουν τη μάχη της θερμοκοιτίδας, τους γονείς τους που αγωνιούν και τις μαίες που τα φροντίζουν στις εξειδικευμένες μονάδες. Και θα καταλάβετε πολύ γρήγορα τι εννοώ…

Πρωτοείδα τη διαφήμιση για τα Pampers Preemie Protection τυχαία στο Youtube και – ψέμματα δεν θα σας πω – πλάνταξα. Τυχαία, λίγες μέρες μετά η ομάδα των Pampers με ρώτησε αν θα ήθελα να επικοινωνήσω την εν λόγω ενέργεια μέσα από το blog και απάντησα θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία που αγγίζει ένα σημαντικό ζήτημα που δεν συζητάμε όσο θα έπρεπε – και το κάνει με σεβασμό και ισορροπία. Σας αφήνω να δείτε το video (οπωσδήποτε με ήχο!) για να καταλάβετε τι εννοώ και επανέρχομαι με τις λεπτομέρειες.

Tα Pampers Preemie Protection παρουσιάστηκαν με αφορμή την ημέρα προωρότητας (17 Νοεμβρίου) δεν πρόκειται όμως για κάποιο επικοινωνιακό τρικ χωρίς ουσία. Οι εν λόγω πάνες είναι οι μικρότερες στον κόσμο, ειδικά σχεδιασμένες για πρόωρα βρέφη (που ζυγίζουν από 800 γραμμάρια) και δεν πωλούνται αλλά δωρίζονται στα μαιευτήρια: Φέτος, πάνω από 250.000 πάνες δόθηκαν ως δωρεά από τα Pampers στις μονάδες νοσηλείας πρόωρων βρεφών καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των μαιευτηρίων της χώρας μας.

 

Η Βικτωρία Μοσχάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης, δήλωσε
σχετικά: «Στις εντατικές μονάδες νεογνών σήμερα νοσηλεύονται πρόωρα νεογνά που όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά έχουν και καλή ποιότητα ζωής. Είναι πολύ βασικό οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για την φροντίδα και την νοσηλεία αυτών των νεογνών να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Η πάνα θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένη για το πολύ μικρό σώμα των προώρων, ώστε να μην ενοχλεί στην κίνηση και να μην εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη των ισχύων τους, καθώς και να μας επιτρέπει τους χειρισμούς μας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι μικροσκοπικοί αυτοί ασθενείς, αν και είναι σκληροί αγωνιστές, δείχνουν εξαιρετικά αδύναμοι μέσα σε μια πάνα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και είναι κατασκευασμένη για πολύ μεγαλύτερα νεογνά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα υπάρχουν τα Pampers Preemies για να καλύψουν τις ανάγκες των πρόωρων νεογνών».

Τα Pampers Preemie Protection δίπλα σε ένα ζευγάρι κάλτσες νεογέννητου

Όπως διαβάζω στο σχετικό δελτίο τύπου τα Pampers είχαν ήδη από το 2002 δημιουργήσει πάνες για πρόωρα μωρά αλλά γρήγορα έγινε εμφανές ότι οι ανάγκες απαιτούσαν ακόμα πιο μικρά μεγέθη – που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη που έχουν γεννηθεί στο 2ο τρίμηνο και ζυγίζουν από (μόλις) 800  γραμμάρια. Έτσι, η ομάδα ανάπτυξης νέων προϊόντων των Pampers στις ΗΠΑ σε συνεργασία με 100 μαίες των μονάδων νοσηλείας πρόωρων βρεφών προχώρησαν σε μελέτη 3 χρόνων και τελικά στον σχεδιασμό των Preemie που είναι έως και 3 νούμερα μικρότερα από τις πάνες νεογέννητων και ιδανικά για το μικρό και ευάλωτο σωματάκι των πρόωρων μωρών.

Η Amy Tally, επικεφαλής ερευνών της P&G, είπε σχετικά:

«Όλοι εμείς στα Pampers έχουμε δουλέψει στενά με μαιευτήρια, παιδίατρους και μαίες και γνωρίζουμε ότι ένα τρυφερό άγγιγμα αγάπης είναι απαραίτητο για την υγεία και την ανάπτυξη των μωρών. Για τα μικρότερα μεγέθη της πάνας μας Preemie, στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις μοναδικές ανάγκες των πρόωρων βρεφών και των μαιών που τα φροντίζουν. Το αποτέλεσμα είναι μια πάνα σχεδιασμένη να παρέχει άνεση και προστασία χωρίς να παρεμποδίζει την ιατρική περίθαλψη».

Το μικρό μέγεθος όμως δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό των Pampers Preemie που αξίζει να αναφερθεί. Αξίζει να σταθούμε επίσης στην απορροφητική επένδυση “Absorb Away Liner™” η οποία όπως διαβάζω, απομακρύνει την υγρασία από την επιδερμίδα του μωρού και αποτρέπει τις διαρροές ενώ είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα Preemie είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να τοποθετούνται από τις μαίες με ευκολία και χωρίς να διαταράσσουν το μωρό. Η ευελιξία τους έγκειται στο γεγονός ότι οι πλαϊνές ταινίες εφαρμόζουν κυκλικά και τα υλικά της πάνας είναι εξίσου απορροφητικά στο μπροστά και το πίσω μέρος πράγμα που σημαίνει ότι οι μαίες πλέον δεν χρειάζεται να κόβουν ή να διπλώνουν τις μεγαλύτερες πάνες προσπαθώντας να πετύχουν σωστή εφαρμογή.

Τέταρτο βασικό στοιχείο, ο καμπυλωτός, στενός πυρήνας που διαθέτει η πάνα Pampers Preemies ο οποίος συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των νεογνών – μιας και όπως δήλωσε το 99% των μαιών σε σχετική έρευνα, οι πάνες με ευρύ πυρήνα που χρησιμοποιούνται σήμερα, μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά στην σωστή ανάπτυξη των γοφών και των ποδιών ενός πρόωρου μωρού. Τέλος, όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των Preemies, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα μαιευτήρια – αλλά και όλες τις πάνες Pampers ενώ η εταιρία συνεργάζεται με κορυφαίους παιδίατρους, παιδιατρικούς δερματολόγους και ειδικούς για να επιβεβαιώσουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως ασφαλή για τα μωρά.

Προσωπικά συγκινήθηκα πολύ με την εν λόγω ενέργεια και ένα μεγάλο μπράβο στα Pampers γι αυτή τους την πρωτοβουλία. Νομίζω όμως ότι οφείλουμε όλοι να την αξιοποιήσουμε και ως μία καλή ευκαιρία για να αναρωτηθούμε λίγο παραπάνω για τις ανάγκες των οικογενειών που έχουν ένα μωράκι στη Μ.Ε.Ν.Ν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μάθουμε ότι κάποιος γνωστός ή φίλος περνάει κάτι αντίστοιχο ας ρωτήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε πραγματικά: από το να αναλάβουμε το πήγαινε – έλα του μεγαλύτερου παιδιού στο σχολείο, μέχρι να φροντίζουμε το φαγητό της οικογενείας ή να προσφέρουμε φιλοξενία στη μαμά εάν βρισκόμαστε πιο κοντα στο μαιευτήριο από εκείνη, κάθε μικρή ευγενική πράξη μετράει και μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά!

Α! και να μην το ξεχάσω, τα Pampers μας προσκαλούν να μοιραστούμε κι εμείς στα social media την ευχή μας σε σχήμα καρδιάς για να δείξουμε την υποστήριξή μας στα πρόωρα μωρά και να γίνουμε κι εμείς μέρος της “αλυσίδας της αγάπης”. Αξίζει να συμμετέχουμε όλοι!

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment