5 Προτάσεις για τους μελλοντικούς μας επιστήμονες!

Η αγάπη του Γιώργου για την επιστήμη έχει εξελιχθεί πολύ τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα η NASA είναι συχνός πρωταγωνιστής στις ζωγραφιές του αλλά να “πετάει” και τις πιο απίστευτες επιστημονικές ατάκες εκεί που δεν το περιμένεις. Πριν λίγο καιρό π.χ περπατούσαμε στο δρόμο και επειδή χαζολογούσε σταματώντας για 5 λεπτά σε κάθε φρεάτιο για να “εξερευνήσει”, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τη συννεφιά που είχε ως δικαιολογία για να κάνουμε πιο γρήγορα. Του είπα λοιπόν: “πάμε πριν μας πιάσει η βροχή”! Με κοίταξε προβληματισμένος και πάνω που πίστευα ότι το κόλπο μου είχε αποτέλεσμα κοίταξε τον ουρανό και γύρισε με καθησυχαστικό ύφος προς εμένα (σαν να μου λέει “καημένη μου μανούλα δεν τα ξέρεις και πολύ καλά”) και μου είπε: Μην ανησυχείς μαμά δεν βλέπω κανένα ΣΩΡΕΙΤΟΜΕΛΑΝΙΑ στον ουρανό. Δεν κινδυνεύουμε. Ψεμματα δεν θα σας πω, τον σωρειτομελανία χρειάστηκε να τον γκουγκλάρω για να συνεννοηθούμε.

Για να μη μιλήσω για τις φορές που υπενθυμίζει στις κυρίες στο super market ότι “Η Γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης” ή ότι λέει σε όποιον βρεθεί μπροστά του ότι οι “άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά με τα αστέρια”!

Στο podcast της Arianna Huffington, ο αστροφυσικός Neil De Grasse Tyson είχε δώσει ένα παράδειγμα που με έκανε να σκεφτώ πολύ και να αλλάξω αρκετά τον τρόπο που αντιμετωπίζω την καθημερινότητα. Χρησιμοποιώντας – αν θυμάμαι καλά- το παράδειγμα του παιδιού που σπάει ένα αυγό ή χύνει το νερό του στο τραπέζι είχε πει ότι ουσιαστικά ως γονείς εκείνη τη στιγμή έχουμε 2 επιλογές: Α. να το μαλώσουμε ή τέλος πάντων να γκρινιάξουμε για τη ζημιά ή Β. να χρησιμοποιήσουμε αυτό που έγινε ως μια καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε για φαινόμενα όπως η βαρύτητα ή η ύλη! Τα παιδιά έχουν έμφυτη περιέργεια για όλα όσα μας περιβάλλουν και προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να τους μυήσουμε στην επιστήμη όχι απαραίτητα για να γίνουν επιστήμονες αλλά κυρίως για να μάθουν να σκέφτονται, να αμφισβητούν και να βλέπουν ένα βήμα παραπέρα.

Και παρόλο που η διάθεσή μου για επιστημονική κουβέντα ακόμα πάει… περίπατο στην σπάνια περίπτωση που τα παιδιά σπάσουν αυγό (ο Neil μάλλον δεν τα μαζεύει μόνος του για να έχει τέτοια ψυχραιμία! :p ), πάντα προσπαθώ να βρίσκω μικρές ευκαιρίες για να φέρνω την επιστήμη στο προσκήνιο.

Στο σημερινό post (και μετά τη μεγαλύτερη νομίζω εισαγωγή που έχω κάνει ποτέ!) μοιράζομαι μερικές από αυτές!

Σειρές:

“Το Μαγικό Σχολικό στο δρόμο ξανά”: Βασισμένη στο βιβλίο της Joanna Cole, η σειρά πραγματεύεται μια σειρά από επιστημονικά φαινόμενα από το τι συμβαίνει στο διάστημα, μέχρι το πώς σχηματίστηκαν οι ήπειροι και το κάνει με τον πιο kid friendly και διασκεδαστικό τρόπο. Ο Γιώργος έχει μάθει (και κυρίως έχει κατανοήσει) απίστευτα πράγματα μέσα από αυτό το “παιδικό” και το λατρεύει!

Τώρα τελευταία ο Γιώργος έχει κολλήσει και με το “Brainchild” το οποίο επίσης αναφέρεται σε πληθώρα θεμάτων από τα συναισθήματα, τη δημιουργικότητα και τα social media έως τους οκεανούς και και τις αναμνήσεις! Πιστέψτε με, είναι πολύ ενδιαφέρον ακόμα και για εμάς!

(Και οι 2 σειρές είναι διαθέσιμες στο Netflix με ελληνική μεταγλώτιση.)

Παιχνίδι:

Η AS Company έχει καταπληκτικά επιστημονικά παιχνίδια. Πρόσφατα πολύ ευγενικά μας προσέφεραν το φανταστικό Robot “Μαθαίνω και Δημιουργώ – Εργαστήριο Ρομποτικής” που ο Γιώργος έφτιαξε (και ξετρελάθηκε!)

…αλλά η σειρά “Μαθαίνω και Δημιουργώ” είναι εδώ και χρόνια η πρώτη μου επιλογή για δώρα σε παιδικά πάρτυ. Τα διάφορα εργαστήρια είναι καταπληκτικά (και ξεκινούν από 9.99€!).

Το Εργαστήριο Χημείας “H πρώτη μου Χημεία” ήταν ένα από τα παιχνίδια που αγόρασα τα φετινά Χριστούγεννα για τα αγόρια της παρέας!

Φακός – Δυναμό

Το πρώτο μου μικροσκόπιο

 

Έξοδος:

Ένα μέρος που έχω ανακαλύψει στο Internet και μου φαίνεται φοβερά ενδιαφέρον είναι “Οι μικροί Επιστήμονες”  το οποίο -όπως διαβάζω στη σχετική περιγραφή-  είναι ένα πραγματικό επιστημονικό εργαστήριο για παιδιά 3-12 ετών. Θέλω εδώ και πολύ καιρό να πάω το Γιώργο και δεν τα έχω καταφέρει αλλά ελπίζω ότι θα το κανονίσουμε σύντομα μαζί με τους φίλους του!

(Η φωτογραφία είναι από το Facebook page)

 

Βιβλίο:

Για τα Χριστούγεννα θέλω να πάρω στο Γιώργο αυτό το βιβλίο που βλέπω τελευταία παντού και φαίνεται φοβερά ενδιαφέρον. Εκτός του ότι ο προγραμματισμός είναι το επάγγελμα του παρόντος και του μέλλοντος, η τριβή των παιδιών με αυτού του είδους τα θέματα από μικρή ηλικία είναι θεωρώ πολύ σημαντική ώστε να μάθουν να σκέφτονται πρακτικά και ξεκάθαρα.

Το πρώτο μου βιβλίο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγραμματισμό – Ψυχογιός

No Comments

Leave a Comment