Η σημασία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη των παιδιών (και οι κουκλίτσες Bonikka που έχουμε λατρέψει!)

Ήταν μια από τις προκλήσεις που δεν περίμενα να αντιμετωπίσω ως γονιός, αλλά το πού θα βρω όμορφα και κατάλληλα παιδικά παιχνίδια έχει εξελιχθεί σε μακροχρόνιο (και όχι πάντα πετυχημένο) task. Γι αυτό και μόλις είδα τις κουκλίτσες Bonikka που έφερε η Μόνικα στο BabyMou σκέφτηκα ότι άξιζε να τις μοιραστώ μαζί σας.

Με αφετηρία το θεσμό της οικογένειας, φτιαγμένες από απαλά υφάσματα και με έμπνευση από μια πορσελάνινη κούκλα που έφτασε στα χέρια της δημιουργού από τον προ – προπάππου της,  οι Bonikka δεν έχουν τον “αναλώσιμο” χαρακτήρα που αποτελεί συχνό γνώρισμα των σύγχρονων παιχνιδιών. Αντίθετα, είναι φτιαγμένες για να αντέχουν στο χρόνο και μελετημένες ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους πρώτους μήνες συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία υγειούς δεσίματος με το παιδί.

Μιας όμως και το θέμα “παιχνίδι” είναι ανεξάντλητο και απασχολεί σταθερά τους γονείς σκέφτηκα με  αυτή την αφορμή να επιστρετεύσω την ειδικό για να μας λύσει κάποιες απορίες σχετικά. Σε αυτό λοιπόν το σημείο θα σας συστήσω τη Χριστίνα Κατσούλα, κλινική ψυχολόγο (και δική μου προσωπική επιλογή στα θέματα που αφορούν στα παιδιά μου).

Ξέρω ότι τα ερωτήματα που μπορεί να θέσει ένας γονιός σχετικά με τα παιχνίδια είναι αμέτρητα (και διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού), αλλά για τις ανάγκες του σημερινού post είπα να ξεκινήσουμε από τα βασικά και ζήτησα από τη Χριστίνα να μας απαντήσει σε τέσσερις ερωτήσεις που “παίζουν” πολύ στα πηγαδάκια των γονιών.

Ιδού λοιπόν όσα μου είπε:

Ποια είναι η σημασία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του παιδιού;

Το παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως η παγκόσμια γλώσσα των παιδιών, καθώς το χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τις σωματικές και ψυχικές τους ανάγκες. Μέσα από αυτό λοιπόν, μπορούμε να δούμε πως βιώνουν τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με αυτό.

Το παιχνίδι ψυχαγωγεί, ξεκουράζει και εκτονώνει την πλεονάζουσα ενέργεια του παιδιού. Παράλληλα, αποτελεί το πιο σημαντικό μέσο για τη σωματική, νοητική, ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Ειδικότερα, η δραστηριότητα αυτή, επιτρέπει στο παιδί να αντιληφθεί το σώμα του, τα όρια του και να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες. Πρόκειται για μία ουσιαστική συναλλαγή με τον κόσμο, μέσα από την οποία δέχεται και επεξεργάζεται ερεθίσματα, αναπτύσσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και οδηγείται σταδιακά στην αυτονομία. Πολλές φορές μάλιστα, το παιδί χρησιμοποιεί το συμβολικό παιχνίδι για να ελέγξει εμπειρίες, στις οποίες υπήρξε παθητικός δέκτης. Με τον τρόπο αυτό, αναπαράγει τα βιώματα του, αποκτώντας ένα πιο ενεργητικό ρόλο και επιχειρεί να αποβάλλει συναισθήματα έντασης. Τέλος, το παιχνίδι ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση, την έκφραση και την επικοινωνία, επιτρέποντας στο παιδί να δομεί μία εικόνα για τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους.

Είναι σημαντικό το παιδί να έχει ένα “αγαπημένο” παιχνίδι που να θέλει πάντα μαζί του; (Πρέπει να αντιμετωπίζεται ή να ενθαρρύνεται αυτή η προσκόλληση;)

Τα παιδιά μεταξύ 4 και 12 μηνών, συχνά συνδέονται ιδιαίτερα με ορισμένα μαλακά- υφασμάτινα παιχνίδια, τα οποία οποία δεν αποχωρίζονται, βάζουν στο στόμα τους, κρατούν σφικτά πάνω τους, ακόμα και όταν αποκοιμούνται. Αυτά τα αντικείμενα ονομάζονται μεταβατικά, καθώς βοηθούν το παιδί να περάσει από την πρωταρχική- στενή σχέση με τη μητέρα, στην ωριμότερη συναλλαγή με το περιβάλλον. Τα μεταβατικά αντικείμενα διατηρούν την αξία τους για κάποιο χρονικό διάστημα και τη χάνουν προοδευτικά. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, για το οποίο δε χρειάζεται καμία παρέμβαση από την πλευρά της οικογένειας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κατάλληλου παιχνιδιού;

Το είδος του παιχνιδιού διαφέρει ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί. Στη βρεφική ηλικία, το παιδί αγγίζει αντικείμενα που του κάνουν εντύπωση, τα σηκώνει, τα τινάζει,  και επιχειρεί να τα γνωρίσει βάζοντάς τα στο στόμα. Σε αυτό το στάδιο, το παιχνίδι είναι μοναχικό και έχει στόχο την αισθητηριακή ανάπτυξη του παιδιού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα παιχνίδια που επιλέγουμε να είναι ελκυστικά, φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά – υφές, με έντονα χρώματα, ευχάριστες μυρωδιές και αρμονικά σχήματα.

Καθώς μεγαλώνει το παιδί, το παιχνίδι αλλάζει μορφή, γίνεται μιμητικό, συμβολικό και πιο δημιουργικό. Σε αυτή τη φάση, τα παιχνίδια πρέπει να είναι απλά και παράλληλα να προσφέρουν ερεθίσματα, χώρο και κατάλληλο έδαφος για την εξέλιξη της επινοητικότητας του παιδιού. Είναι σημαντικό, το ίδιο να νιώθει ελεύθερο να φτιάξει τους δικούς του κόσμους και να έρθει σε επαφή με αυτούς χωρίς να καθοδηγείται, και τελικά να ευνουχίζεται η δημιουργική του φαντασία.

Η μικρή μου λάτρεψε την κουκλίτσα της από την πρώτη στιγμή! Οι Bonikka είναι σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να τις κρατήσουν ακόμα και τα πιο μικρά χεράκια ενώ οι διάφορες λεπτομέρειές τους είναι ιδανικές για να τις περιεργάζονται τα μικρούλια και να ανακαλύπτουν νέες υφές. Εδώ μπορείς να δεις όλα τα σχέδια.

Πρέπει τα παιδιά τελικά να έχουν πολλά ή λίγα παιχνίδια; Πρέπει οι γονείς να χειριζόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο ή να κατευθύνουμε την καταναλωτική συμπεριφορά του παιδιού;

Όπως έγινε φανερό, το παιχνίδι είναι ένα εξίσου σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη του παιδιού όσο ίσως, και η σωστή διατροφή.  Επομένως, θα πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του και να εξατομικεύεται με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του.  Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι υπερβολές τόσο στον αριθμό, όσο και στην οικονομική αξία των παιχνιδιών.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται στο παιδί, η δυνατότητα να δημιουργεί σχέσεις με τα παιχνίδια του, να τα κατανοεί, να συνυπάρχει μαζί τους και να τα εναλλάσσει.

Δυστυχώς, η λογική της καταναλωτικής κοινωνίας έχει διαφορετικούς στόχους. Για αυτό το λόγο, είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τα παιδιά να βάζουν, ακόμα και σε αυτή τη φάση της ζωής τους, φραγμούς στην εμπορική προπαγάνδα από την οποία βομβαρδίζονται.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί η αναγκαιότητα της ουσιαστικής παρουσίας του γονιού, όταν συντροφεύει το παιδί στο παιχνίδι του, η οποία δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί.

Ελπίζω να βρήκατε πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μοιράστηκε μαζί μας η Χριστίνα. Όπως πάντα μη διστάσετε να μου πείτε αν υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα θέματα που θα θέλατε να αναπτύξουμε και αν έχετε ή σκοπεύετε να πάρετε κι εσείς μια Bonikka για το παιδάκι σας θα χαρώ πολύ να μου στείλετε την εμπειρία σας! Παρακάτω, οι πληροφορίες και τα links του σημερινού post:

 

 

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment