Θεατρικό παιχνίδι: Τα οφέλη του για τα παιδιά μας

Όταν η δασκάλα του Γιώργου μου είχε πρωτομιλήσει για το πόσο συγκεντρώνεται ο γιος μου όταν κάνουν οτιδήποτε σχετικό με το θέατρο δεν πίστευα στα αυτιά μου! Μου ήταν πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι ένα τόσο ζωηρό παιδί – που σπάνια βρίσκει οτιδήποτε αρκετά συναρπαστικό ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του για περισσότερα από λίγα λεπτά – θα μαγευόταν τόσο από κάτι και ήξερα ότι έπρεπε να το ψάξω παραπάνω. Για καλή μου τύχη, το άτομο που θα έλυνε όλες μου τις απορίες ήταν ένα μόνο μήνυμα μακριά!

Σου συστήνω λοιπόν τη Χρύσα Μιχαλακίδη, την αγαπημένη φίλη του blog η οποία εκτός από super μαμά είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “Αρχή” και άρα ειδική σε θέματα θεάτρου. Η Χρύσα έχει εργαστεί με παιδιά σχολικής αλλά και προσχολικής ηλικίας τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς ενώ αν δεις τις παραστάσεις που ανεβάζει κάθε χρόνο με τους μικρούς της ηθοποιούς δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου!

chryssa-michalakid

Μικρή παρένθεση πριν περάσουμε στα του θεατρικού παιχνιδιού για να ευχαριστήσω πολύ τη φωτογράφο Σοφία Μπούση η οποία και τράβηξε τις φωτογραφίες που θα δεις στο σημερινό post για το blog του συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού σχολείου Πετρούπολης. Η Σοφία ειδικεύεται σε φωτογραφήσεις εγκυμοσύνης, νεογέννητων και οικογενειών και παρόλο που θα χαρώ πολύ σε επόμενο post να μοιραστώ περισσότερα για τη δουλειά της εάν θέλεις μπορείς και από τώρα να ρίξεις μια ματιά στο site της Sophiellis Photography.

theatriko-paixnidi-3

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας, η ερώτηση μου προς τη Χρύσα ήταν απλή: Ποια είναι τα στοιχεία που θα κάνουν το γονιό να επιλέξει το θεατρικό παιχνίδι και κυρίως ποια είναι τα οφέλη του για τα παιδιά μας;

Ιδού λοιπόν οι 5 λόγοι που καθιστούν το θεατρικό παιχνίδι ιδανική δραστηριότητα:

1. Η άμεση χαρά και η εκτόνωση που προσφέρει το παιχνίδι, οργανωμένο από έναν εμψυχωτή θεατρικού παιχνιδιού.

2. Η ευκαιρία να κάνει το παιδί πραγματικότητα ό,τι έχει στην φαντασία του.

3. Η δυνατότητα να μοιράζεται τις ιδέες του μέσα σε ένα σύνολο από διαφορετικές φωνές.

 

theatriko-paixnidi-1

4. Το γεγονός ότι το παιδί μαθαίνει να διεκδικεί τη θέση του μέσα στην ομάδα, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τα θέλω των υπολοίπων.

5. Η ενίσχυση της αυτοέκφρασης και η σημασία του να «εκτίθεται» στην ομάδα, σε έναν χώρο ασφαλή, υπό την απουσία σωστού και λάθους.

(…και ας μην ξεχνάμε ότι όπως λέει και η Χρύσα, “στο θεατρικό παιχνίδι είσαι ό,τι φανταστείς”!)

 

theatriko-paixnidi-2

Πέρασα αρκετή ώρα σκεπτόμενη όσα μου είπε η Χρύσα και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι όσο σημαντική είναι η χαρά και η εκτόνωση που μπορεί να προσφέρει η κάθε εξωσχολική δραστηριότητα άλλο τόσο σημαντικό είναι το παιδί να μπορεί μέσα από το παιχνίδι να αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη και να μαθαίνει στην πράξη τους βασικούς κανόνες συνύπαρξης με τους γύρω του. Το να καταφέρει για παράδειγμα ένα παιδάκι να ξεκαθαρίσει το όριο ανάμεσα στο “διεκδικώ” και το “σέβομαι τους γύρω μου” είναι για μένα πραγματικά μια ικανότητα που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις μετέπειτα σχέσεις και αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα σπουδαίο life skill, πόσω μάλλον όταν καλλιεργείται μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση.

theatriko-paixnidi-4

Για τα πρακτικά τώρα, δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα τόσο σε ωδεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης όσο και σε πολυχώρους τέχνης οπότε ανάλογα με την περιοχή που μένεις μπορείς να απευθυνθείς στα αντίστοιχα διαθέσιμα σημεία. Εν τω μεταξύ, αν έχεις κάποια ερώτηση, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιό σου σε αυτό το post 🙂

Διάβασε ακόμα:

No Comments

Leave a Comment